Na czym polega proces pasteryzacji pieczarek?
Pieczarki to jedne z nielicznych gatunków grzybów, które nadają się do uprawy przez człowieka. Ich hodowla musi jednak odbywać się z zachowaniem określonych norm i zasad. Bardzo ważne jest przede wszystkim odpowiednie przygotowanie podłoża pod planowaną uprawę grzybów. W tym celu wykonuje się głównie zabieg pasteryzacji. Dowiedz się koniecznie, w jaki sposób są hodowane pieczarki oraz jak wygląda pasteryzacja ich podłoża.
Uprawa pieczarek w pieczarkarniach w pigułce
Pieczarki to grzyby, które są stosunkowo łatwe w hodowli. Rozpoczynając ich uprawę, w pierwszej kolejności należy zadbać o zaopatrzenie się w odpowiednie podłoże, które na ogół przygotowuje się z wody, gipsu, mocznika oraz słomy i nawozu. Właściwie spreparowane podglebie wyróżnia się optymalnym poziomem wilgotności oraz współczynnika pH. Zasadniczo nie jest łatwo sporządzić takie podłoże, zwłaszcza jeśli dany hodowca nie dysponuje odpowiednim doświadczeniem w tej kwestii. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem dla właścicieli pieczarkarni okazuje się zazwyczaj zakup gotowego podłoża w takim sklepie, jak Lomania Polsko-Francuska Spółka z o. o. Tego typu podglebia dostępne są w dwóch fazach rozwoju – II lub III. Podłoże w II fazie rozwoju ma już wsianą grzybnię, ale hodowca musi zadbać o to, aby miała ona optymalne warunki do rozwoju. Na szybszy wzrost grzybów można natomiast liczyć przy podłożu w III fazie rozwoju. Jest to możliwe szczególnie wówczas, gdy wzbogaci się je specjalnymi suplementami z dodatkami sojowymi oraz białkowymi. Na koniec podłoże pokrywa się torfem. Pierwsze główki pieczarek powinny pojawić się po upływie kilku tygodni.
Pasteryzacja podłoża jako klucz do sukcesu hodowli
Podglebie przeznaczone do hodowli pieczarek musi zostać poddane na pewnym etapie fermentacji oraz pasteryzacji. Pierwszy z wymienionych procesów trwa kilkanaście dni, w trakcie których należy systematycznie dokładać kolejne warstwy podłoża co trzy doby, dbając o ich odpowiednie nawodnienie. Z kolei pasteryzacja ukierunkowana jest na całkowite wyeliminowanie pasożytów znajdujących się w podglebiu. Na pełne przeprowadzenie tego procesu potrzeba co najmniej kilkunastu dni. Rozpoczyna się on automatycznie po niecałych dwóch tygodniach od ułożenia pierwszej warstwy fermentacyjnej. O faktycznym zachodzeniu całego procesu świadczy pojawienie się niebieskoszarego grzyba na powierzchni podłoża do uprawy pieczarek. Mimo wszystko ostateczny sukces pasteryzacji warto potwierdzić, wysyłając próbki podłoża do specjalistycznego laboratorium.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana